Ontstaan
Bij de aanpak van “problemen” wordt vaak uitgegaan van organisaties en structuren, die van bovenaf bepalen hoe we tot oplossingen moeten komen. Eind 2017 ontstond de gedachte, dat het anders moet. Dat we uit moeten gaan van de mensen, die het betreft en van daaruit kijken hoe we door samenwerking kunnen komen tot een praktische aanpak, die leidt tot resultaat. Ook omdat men uit de eigen cocon durft te stappen en te reflecteren op het eigen functioneren om het beter, anders en samen te doen.
Vanaf mei 2018 zijn we vele gesprekken gaan voeren. Niet alleen met professionele organisaties, maar ook met organisaties uit de wijk. Deze gesprekken waren zeer positief en hebben geleid tot een productieve samenwerking tussen de vele partijen, die bij “Kansrijk” betrokken zijn.
Zoals aangegeven, wil “Kansrijk” vanuit de wijk kijken wat nodig is om het welzijn van individuele bewoners te verbeteren. Als basis gebruiken we de cijfers van de G.G.D. en natuurlijk de inbreng van de bewoners, de vele deelnemers en de vrijwilligers.
Doelstelling
Verbeteren welzijn wijkbewoners door kansen te creëren om mee te doen:
- Drempels over en weer wegnemen
- Uitgaan van vertrouwen
- Mensen ‘uitnodigen’ voor ontmoeting en te zorgen voor een warme overdracht.
- Samenhang binnen buurten en straten te bevorderen
- Nieuwe bewoners gevoel te geven dat ze welkom zijn
- Vrijwilligers en professionals betrekken
- Samen optrekken met de mensen die achter de voordeur komen
- Positief frame: bv. geen eenzaamheid maar gezelligheid
Aandachtspunten
Aandachtspunten die gelden voor Mierlo-Hout
- Eenzaamheid en extreme eenzaamheid onder ouderen en jongeren.
- Het in verhouding zeer grote aantal oudere mantelzorgers.
- De geestelijke gezondheid, zowel van ouderen en jongeren, waarbij de suïcidale gedachtes van de laatste groep zeer verontrustend zijn.
- Het gebrek aan zelfredzaamheid onder senioren.
- De gezondheid wordt onder ouderen slechter ervaren, dan in de regio. Dit wordt onderstreept door meer chronische ziekten, lichamelijke beperkingen en door meer personen met een ernstig overgewicht.
- Tot slot de groep jongeren en senioren, die sociaal buitenspel staan, omdat er te weinig financiële middelen zijn om de kosten te voldoen en “leefgeld” over te houden. Denk aan de “werkende armen”, de alleenstaande ouders met kinderen en te hoge lasten en de ouderen met alleen a.o.w.